Чи готові ви розвивати свій край своїми силами?

Згодні, питання не з легких… Та поки ви думаєте, як відповісти на це питання, агенти змін вже навіть мають ідеї – що і як робити. В цьому їм допомагає модульна навчальна програма «Академія можливостей» та практичні візити до інших міст Луганщини, де можна повчитися як розвивати громаду та співпрацювати із донорами.

Так, минулої п’ятниці хлопці і дівчата побачили на власні очі позитивний ефект від утворення ОТГ, взяли ідеї для своїх проєктів соціальної дії та отримали чергову порцію мотивації для того, щоб розвивати область, в якій ми живемо.

Під час відвідування Чмирівської ОТГ учасники проєкту зустрілися з головою та співробітниками сільської ради та дізнались про успішну співпрацю з донорами через написання та реалізацію проєктів. Уявляєте, за час існування ОТГ вони спромоглися привести до ладу ряд будівель: сільську раду, 2 ліцеї, дитячий садок, сільський клуб. І все це робиться задля того, щоб молодь залишалася в своїй рідній ОТГ та допомагала розвивати свій край!

Чмирівський ліцей здивував молодь тим, що у ньому функціонує учнівське самоврядування, яке вирішує нагальні питання, бере участь у різних проєктах та займається написанням своїх. Випускники ліцею наразі успішно навчаються у різних вишах України. Сама будівля ліцею відремонтована та обладнана з урахуванням техніки безпеки, технічного прогресу та інклюзії (утеплений фасад споруди, система відеоспостереження, мультимедійні дошки, wi-fi, пандуси та обладнані туалетні кімнати) та ремонтні роботи досі продовжуються і це радує!

Директорка бутівського ліцею та вчитель фізичного виховання провели екскурсію по обладнаному футбольному полю, який був збудований за проєктом показали два спортзали, які відремонтовані та обладнані за сучасними стандартами: мають спеціальне напільне покриття, спортивний інвентар, тренажери, інклюзивні туалетні кімнати.

У дитячому садку «Колосок» молоді люди дізналися, що тільки після створення ОТГ його було відремонтовано і тепер він має власну систему опалення та сучасні розважальні майданчики.

Під час відвідування Центру культури і дозвілля Чмирівської сільської ради агенти змін почули як в закладі покращилися умови роботи після створення ОТГ (нові вікна та утеплення) та збільшилося одиниць техніки (стійки для мікрофонів і т. д.). Тепер можна на регулярній основі проводити вечори танців, кінопереглядів та концерти до свят.

Новопсковська ОТГ теж порадувала своїми досягненнями! Керуюча правами виконавчого комітету селищної ради та представниця молодіжної ради провела для нашої групи екскурсію по приміщенню. Вона розповіла, що Новопсковська ОТГ регулярно пише проєкти на «Бюджет громадської участі» (для відкриття фітнесу та більярдної кімнати для населення села); бере участь у різноманітних проєктах по всій Україні і впроваджує новітні практики. Окрім сучасно обладнаного приміщення ЦНАПу, місцева скарбниця поповнюється сервісом: оренда байдарок, велосипедів, туристичного спорядження, приміщень під проведення заходів.

Цікаво було бачити яскравий мотузковий парк для дітей до 14 років, обладнаний крутими брендованими лавками та має поряд розмальований паркан, який використовується в якості креативної фото-зони.

Останніми нашими зупинками були: облаштована зона відпочинку на березі річки Айдар та місцева пам’ятка – сходи з намальованим за кошти місцевого бюджету українським?? орнаментом, макет якого був обраний спільно з усіма мешканцями в вайбер-групі.

До речі, у відео-ролику ви все це можете побачити на власні очі!

Проєкт “Академія можливостей” реалізується громадською організацією “Сєвєродонецька молодіжна рада” за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) через проєкт “Демократичне врядування у Східній Україні”.

#USAID #АкадеміяМожливостей2020 #smr_sd_ua #СхідМожливостей #практичнийвізит