Екскурсія до «Музею жіночої та гендерної історії»

«Жінки – це ті, хто пише історію світу! У кожній країні має бути жіночий музей» – ці слова належать іранській правозахисниці, юристці, лауреатці Нобелівської премії миру 2003 Ширін Ебаді, 1947.

Саме такий музей – «Музей жіночої та гендерної історії» (Gendermuseum) у місті Харків 5 серпня відвідали активні жінки Луганської області в рамках проєкту «1325 Луганщина. Жінки. Мир. Безпека».

Метою музею є – розповсюдження ідей гендерної рівності і гендерної культури у Харківській області та на сході України.

Координаторка Gendermuseum Тетяна Ісаєва провела інтерактивну екскурсію та відкрила гостям багато проблемних аспектів жіночої історії.

Колекція Gendermuseum нараховує понад 3000 найрізноманітніших експонатів, зібраних в Україні та переданих із різних країн світу. Ця колекція весь час поповнюється цікавими та іноді несподіваними експонатами й проектами, серед яких «Жіноче обличчя Майдану», «Нежіноче-жіноче обличчя війни», «Жінка та політика» тощо.

Цей музей має свої особливості. На відміну від інших музеїв, його експозиції порушують і намагаються висвітлити широкий спектр гендерних проблем, серед яких у т. ч. й гендерні проблеми чоловіків, сексизм, насильство в сім’ї.

Екскурсія вразила учасниць та  змусила замислитися над багатьма питаннями щодо гендерної рівності та прав жінок в сучасному суспільстві.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту «1325 Луганщина. Жінки. Мир. Безпека», який реалізується громадською організацією «Сєвєродонецька молодіжна рада» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО)

#UNRPP #ІСАРЄднання #unwomenukraine #smr_sd_ua #ЛуганщинаЖінкиМирБезпека #1325КоаліціяЛуганщина