Серія виїзних тренінгів щодо впровадження резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»

На Луганщині проведено серію виїзних тренінгів щодо впровадження резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» Коаліцією «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» у співпраці із Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації протягом липня-серпня 2021 року проведено одноденні тренінги щодо реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на місцевому рівні.

Тренінги проведені для представників Сєвєродонецької, Новоайдарської, Щастинської, Гірської, Станично-Луганської, Нижньотеплівської територіальних громад, які знаходяться на лінії розмежування, а також Широківської та Міловської громад, що розташовані на кордоні з РФ.Участь у тренінгах взяли представники управлінь/відділів з питань соціального захисту населення, сфер освіти, охорони здоров’я, центрів соціальних служб, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів надання соціальних послуг, поліції, ДСНС, бюро безоплатної вторинної правової допомоги, громадських організацій та інші зацікавлені.

Усього навчальними заходами охоплено понад 80 осіб.Учасників та учасниць поінформовано про засади резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», напрямки Національного та Регіонального планів дій з виконання резолюції, шляхи її локалізації, а також щодо повноважень громад у напрямку запобігання і протидії насильству за ознакою статі, домашньому насильству, шляхи налагодження співпраці суб’єктів міжвідомчої взаємодії.

Окрему увагу під час тренінгів приділено огляду міжнародного визнання важливої ролі жінок у питаннях безпеки на прикладі Резолюції РБ ООН 1325, виявленню ситуацій ідентифікації та фіксування випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, ознайомленню з методами практичної реалізації «ґендерної чутливості».Отриманні знання закріплено практичним вправам, під час яких тренеркою Яною Любимовою разом з учасниками заходів розглянуто практику написання планів дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, опрацьовано інструментарій написання локальних планів дій, визначення відповідальних виконавців.Наразі, низкою громад області ведеться розробка локальних планів дій з виконання резолюції РБ ООН 1325, які враховують пріоритети та проблемні питання мешканців конкретних населених пунктів. Чотири територіальні громади вже затвердили відповідні локальні плани дій.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту «1325 Луганщина. Жінки. Мир. Безпека», який реалізується громадською організацією «Сєвєродонецька молодіжна рада» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО)

#UNRPP#ІСАРЄднання#smr_sd_uaUN Women Ukraine#ЛуганщинаЖінкиМирБезпека#1325КоаліціяЛуганщина